POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je solna soba?

Solna soba je posebna soba, ki je v celoti obdana s plastjo soli. Za kakovostno in preverjeno mikroklimo skrbi posebna naprava, iki se imenuje halogenerator, ki v sobo vpihava solni aerosol, kas ustvarja mikroklimo, ki je podobna klimi na morju in v rudnikih soli. V naših solnih sobah se uporablja le 100-odstotna medicinska sol, ki je sterilna ter brez vsakršnih primesi.

40 minut solne terapije (odrasli) v solni sobi je glede na svoje zdravilne učinke enakovrednih trem dnem, preživetih na morju.
Solne sobe so nastale kot posledica ugotovitev iz začetka prejšnjega stoletja, da vdihavanje zraka v jamah (speleoterapija) lajša in odpravlja najrazličnejše dihalne in kožne težave, dviguje imunski sistem ter globinsko sprošča organizem.

Solna soba združuje vse prednosti morske mikroklime in mikroklime v solnih jamah. Prednost obiska solne sobe je v kontrolirani količini aerosola v zraku, poleg tega sta v sobi ves čas kontrolirana temperatura in vlažnost zraka, zrak pa je tudi brez vseh alergenov.

Da bi dosegli enake rezultate, bi morali solne jame obiskovati vsaj dva ali tri mesece po približno tri ure dnevno, v solni sobi pa bi zadoščalo med 10 do 30 opravljenih terapij dolžine do ene ure.

Kaj je solna terapija?

Pri solnih terapijah gre za vdihavanje in izpostavljanje telesa suhemu solnemu aerosolu. Solna terapija vpliva na dihalni sistem tako, da se le-ta na naraven način lahko bori proti težavam, kot so alergije, akutne bolezni, infekcije ter kronične boleznim zgornjih in spodnjih dihalnih poti. Poleg tega imajo mikro delci soli, ki se med solno terapijo naberejo na koži, blagodejni vpliv na njen vrhnji, to je zaščitni sloj, v solni mikroklimi pa so prisotni negativni ioni, ki kožo ohranjajo mladostno.

Uporaba solnih terapij se tako priporoča vsem, ki imajo težave z dihali ali kožo ter tudi tistim, ki potrebujejo globinsko sprostitev telesa in duha po napornih dnevih oziroma dogodkih, ob tem pa okrepijo še svoj imunski sistem.

Prav tako pa se solne terapije lahko uporabljajo tudi v preventivne namene pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami. Solna terapija je popolnoma naravna in varna. Primerna je za odrasle ter za otroke od šestega meseca dalje.

Klinične raziskave in študije so potrdile, da solna terapija učinkovito lajša bolezenska stanja, ki povzročajo vnetje ušes, vnetje mandeljnov, vnetje dihalnih poti, kronično obolenje dihalnih poti, kronično vnetje grla, pogoste virozne infekcije, kronični sinusitis, pljučnico, kronično vnetje ušes in vnetja kože (luskavica, dermatitis, ekcem …).

Nekaj virov študij, lahko najdete tukaj.

 

Kaj je halogenerator?

Halogenerator (halos grško sol) je posebna medicinska naprava, ki v solno sobo vpihava solni aerosol, kar ustvarja potrebno mikroklimo, ki imitira klimo na morju ter rudnikih soli oziroma slanih jamah. V naših solnih sobah uporabljamo halogeneratorje IIRIS 63, ki so priznani kot medicinski pripomoček in so vpisani v register medicinskih pripomočkov v EU ter prijavljeni pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke v Sloveniji.

Je solna terapija (haloterapija) varna?

Solna terapija je popolnoma varna mednarodno priznana izjemno učinkovita metoda brez stranskih učinkov. Je 100-odstotno naravna. Temelji na kliničnih raziskavah in dolgoletni praksi, v nekaterih državah so solne terapije del uradne medicine, zato se predpisujejo na napotnico. (V Sloveniji žal še nismo tako daleč, a upamo, da se to enkrat zgodi.)

Učinkovitost solne terapije je bila dokazana s strani priznanih raziskovalcev in tudi s strani mnogih zdravstvenih strokovnjakov po svetu, ki solno terapijo uporabljajo v kombinaciji z ostalimi metodami uradne medicine v vsakodnevni praksi.

Komu so namenjene solne terapije?

Solne terapije so namenjene odraslim in otrokom od šestega meseca dalje. Uporaba solnih terapij se priporoča vsem, ki imajo težave z dihali ali kožo ter tudi tistim, ki potrebujejo globinsko sprostitev telesa in duha po napornih dnevih oziroma dogodkih, ob tem pa želijo okrepiti svoj imunski sistem ter ga preventivno zaščititi pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami.

Komu odsvetujete solne terapije?

Solne terapije niso primerne za ljudi:

*z okužbami, pri katerih nastopa vročina,
*z rakavimi obolenji,
*ki imajo oziroma so imeli tuberkulozo,
*s srčnim popuščanjem,
*ki imajo previsok krvni pritisk, ki ni reguliran z zdravili.

Kako poteka solna terapija?

Ko vstopite v solno sobo, se udobno namestite in v kratkem se prične izvajati terapija. Med terapijo ne zapuščajte solne sobe, razen v primeru slabosti. Vse ostale potrebe je potrebno opraviti pred pričetkom terapije. Čas trajanja solne terapije je 20 minut za otroke in 40 minut za odrasle. Konec terapije v sobi naznani prižig glavne luči.

Kako se pripravim na solno terapijo?

Na solno terapijo pridite vedno vsaj 5 minut pred dogovorjeno uro. Na terapijo pridite v suhih in čistih oblačilih. Odrasli pred vstopom dobite zaščito za glavo in noge. Otroci zaščite za noge ne dobijo, zato je potrebno vedno imeti zanje s seboj sveže nogavičke, ki jih otroku obujte tik preden vstopite v solno sobo.

Kakšna so pravila obnašanja v solni terapiji?

Starši v solni sobi odgovarjajo za svoje otroke. Sol, ki je na tleh, ni namenjena uživanju, prav tako ne namenjena razmetavanju. V solne sobe je prepovedano nositi hrano in pijačo. V solno sobo ne sodijo mobilni telefoni, saj jih koncentracija soli lahko poškoduje. Vsakršno morebitno škodo bo potrebno poravnati.

Na odrasle v solni sobi blagodejno vpliva sproščanje v tišini ali ob sproščujoči glasbi, otroci pa naj se umirjeno igrajo.

Kako prepoznati, kdaj je konec terapije?

Konec terapije v sobi naznani prižig glavne luči.

Kdaj lahko pridem na terapijo?

Na terapijo lahko pridete le po predhodnem naročilu. Naročite se na telefonski številki 070 730 883 ali e-naslovu info@slanorog.si. V primeru, da se ne moremo oglasiti, vas bomo, takoj ko bo to mogoče, poklicali nazaj. Na terapijo pridite vsaj 5 minut pred dogovorjeno uro. Če vam na terapijo ne bo uspelo priti ali pa boste zamudili, vas vljudno prosimo, da nas o tem obvestite. Hvala.

So solne terapije primerne za nosečnice?

Ne, solne terapije niso primerne za nosečnice.

Kako pogosto lahko obiskujem solne terapije?

To je odvisno od vsakega posameznika. Terapije niso števično omejene, prav tako s solnimi terapijami telo ne morete postaviti v položaj odvisnosti. Najbolj optimalno je, da solno terapijo ponovite v roku od 48 do 72 ur po opravljeni prvi terapiji. Učinek solne terapije se čuti že po prvi terapiji, da pa lahko dosežemo uspešnost solnih terapij, jih je treba opravljati vsak drugi ali tretji dan v ciklu od 10 do 15 ali več terapij.

Ali naj se pred uporabo solne sobe posvetujem z zdravnikom?

Vsak sam odgovarja za svoje zdravje, zato se v vsakem primeru slabšega zdravstvenega stanja oziroma počutja potrebno posvetovati s svojim zdravnikom. V nobenem primeru obisk solne sobe ne more nadomestiti predpisanih terapij uradne medicnie in/ali predpisanih zdravil. Prav tako ob izvajanju solnih terapij ne postavljamo nobenih diagnoz.

Ali lahko med samo terapijo zapustim solno sobo?

Med terapijo solne sobe ni zaželeno zapuščati – razen v primeru slabosti. Vse ostale potrebe in opravke je potrebno opraviti pred pričetkom terapije.

Kakšni so stranski učinki pri solni terapiji?

Priporočljivo je, da vsaj 30 minut po končani terapiji ne pijete in tako ne izpirate vdihanega aerosola. Če se – predvsem pri otrocih – pojavi žeja, jo pač pogasite. Po preteku 30 minut je priporočljivo, da čimveč pijete (vodo).
Stranski učinek solnih terapij so lahko pojavi kot utrujenost ali pa občutek povečane energije.

 

Katja Gantar

katjaxgantar@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *